Je wilt je huis verkopen en vraagt je af: ‘ Wat kost een makelaar?’

Vaak krijgen wij bij Verkoopmaaklr. de vraag: ‘Wat kost een makelaar? Of ‘ Wat is de gemiddelde courtage van een makelaar?’. Logische vragen. Hier is niet een eenduidig antwoord op te geven. Tot 1999 schreef de NVM (lees hier meer over brancheverenigingen van makelaars) aan haar leden vaste tarieven voor. Vanaf 1999 zijn de vaste tarieven vanuit de NVM afgeschaft. Elke makelaar mocht vanaf toen dus zelf bepalen hoeveel hij of zij voor de aangeboden diensten vraagt.

Een makelaar inschakelen?

Wanneer je je huis wilt verkopen, is het handig om een makelaar in te schakelen. Hij of zij heeft de benodigde kennis in huis en heeft veel ervaring. De makelaar heeft ervoor geleerd woningen te verkopen en door de praktijk er veel routine in. In de praktijk komt de makelaar namelijk een hoop bijzondere situaties tegen. Dit zijn bijvoorbeeld verborgen gebreken, erfkwesties, onderhandse verkopen of bijvoorbeeld bijzondere kluswoningen. En zo zijn er nog tientallen, misschien wel honderden situaties te bedenken die je als consument niet kunt bedenken. Een van de belangrijkste dingen is natuurlijk dat de makelaar de woning voor jou zo goed mogelijk verkoopt tegen een zo hoog mogelijke prijs.

Makelaarscourtage of makelaarskosten

Om deze expertise in te huren betaal je uiteraard wel een prijs. De vergoeding die je aan je makelaar betaald noemen ze ‘courtage’ of ‘ makelaarscourtage‘. Een makkelijkere term is ‘ makelaarskosten’ . Kun je onderhandelen over je makelaarscourtage? Ja, dat kan! De hoogte van de makelaarscourtage is afhankelijk van het soort woning, de grootte van je woning en hoeveel werk een makelaar aan je woning heeft om deze te kopen. De makelaar zal verschillende dingen met je willen bespreken. Dit gaat onder andere over of de makelaar een vaste of variabele courtage hanteert.

Waar moet ik op letten bij bij de courtage van een makelaar? Verkoopmaaklr. geeft je 5 tips!

Over de makelaarskosten kun je vaak onderhandelen. Weet je niet hoe je dat moet aanpakken? Verkoopmaaklr. heeft 5 tips voor je op een rij gezet.

Tip 1. Vaste courtage of variabele courtage, vraag of verschillende vergoedingen.

Een vaste makelaarscourtage betekend dat je met de makelaar een vaste prijs afspreekt. De makelaar zal een offerte uitbrengen met alle voorwaarden, waaronder natuurlijk de makelaarscourtage. De courtage van een makelaar in 2019, bespreek je voordat je de verkoopopdracht tekent. In de verkoopopdracht liggen de afspraken vast omtrent de verkoop van je woning (hierover later meer in tip 6). Dit doe je natuurlijk voordat je begint met de verkoop. Elk makelaarskantoor hanteert zijn eigen makelaarsvergoeding. De prijzen verschillen sterk: van € 1.000 tot wel € 4.500. Soms is het een variabele courtage of soms een vaste courtage.

Vaste courtage

Met een vaste courtage weet je op voorhand precies waar je aan toe bent. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Voorbeeld: Stel je spreekt met de makelaar af dat de makelaarscourtage € 3.495 is en dat de vraagprijs van je huis €250.000 is. De makelaar verkoopt de woning voor €275.000, veel hoger dan de vraagprijs! (lees hier meer over: “Huis verkopen, hoe werkt dat?” en “Mijn huis verkocht, wat nu?” ). Jij blij en makelaar blij natuurlijk! Maar over de vraag: “Hoeveel is de makelaarscourtage?” hoef je niet na te denken. € 3.495 en niets anders dan dat. Maar ook als de woning onder de vraagprijs verkocht wordt kost de makelaar hetzelfde. Erg makkelijk. Maar is het wel goed? Je ziet dat de makelaar niets meer verdient als hij de woning voor een hele goede prijs verkoopt. Is dat wel wat je wilt? Misschien is de variabele courtage wel beter.

Variabele courtage

Bij een variabele courtage hebben we het over een percentage van de verkoopprijs. Dit ligt zo tussen de 0,5% voor hele dure huizen en 2,5% voor de goedkopere huizen. Ben je benieuwd welke courtage een makelaar voor jouw woning vraagt? Vraag bij ons gratis en vrijblijvend offertes op. Voorbeeld: je hebt met je makelaar een vraagprijs afgesproken van €250.000 en een courtage afgesproken van 1,5%. Dit betekend dat als de makelaar je huis verkoopt voor €250.000, de makelaarscourtage €3.750 is. Maar als de woning nou onder de vraagprijs verkocht wordt voor €225.000? Dan is de courtage €3.375. En voor boven de vraagprijs, zeg €275.000, dan €4.125. Zoals je ziet: de makelaar merkt het verschil als hij de woning goed of minder goed verkoopt.

Tip 2: Zijn er extra kosten?

Welke extra kosten heb je bij de verkoop van je huis? Los van de makelaarscourtage betaal je andere kosten. In de eerste plaats is het heel belangrijk dat je hebt afgesproken dat de courtage inclusief 21% BTW is. Anders komt de BTW er nog bovenop. Op die verassing zit je niet te wachten! Ook zijn er kosten voor het in de verkoop zetten van je huis. Denk hierbij aan de kosten van fotografie en Funda bijvoorbeeld. Hierover vertellen we meer bij de vraag “Huis verkopen, hoe werkt dat?” Verder kan de makelaar extra reclame maken, of meer foto’s dan standaard laten maken. Spreek af dat de makelaar alleen extra kosten maakt als hij daarvoor op dat moment toestemming van je heeft gekregen. Zo weet je altijd wat je kunt verwachten.

Tip 3: No cure no pay

Moet je de makelaar ook betalen als de woning niet verkocht wordt? Het kan natuurlijk voorkomen dat de verkoop van jouw woning niet soepel loopt of zelfs op het laatste moment niet doorgaat. Er komen te weinig mensen de woning bezichtigen en je krijgt daardoor dus ook geen bod. Of de woning is verkocht en de koper krijgt zijn financiering niet rond. Er zijn makelaars die geld vragen op dat moment of annuleringskosten willen. Zorg ervoor dat je niet verrast wordt en maak hier van tevoren duidelijke afspraken over. Je kunt ook afspreken dat de makelaar in ieder geval kosten vergoed krijgt over werkzaamheden die wel zijn verricht door de makelaar.

Tip 4: Bespreek waar de makelaar je wel en niet mee helpt

De prijs van een makelaar hangt ook af van wat jij wilt: zelf bezichtigingen of onderhandelingen doen, zelf reclame maken op internet, of zelf de eindinspectie van de woning en de overdracht bij de notaris doen; het kan allemaal. Je kunt ook kiezen voor een full-service makelaar die je van van begin tot eind helpt en alles uit handen neemt.. Als je zelf wat werkzaamheden doet kun je flink besparen op de makelaarscourtage. Bespreek vooraf wat het takenpakket van de makelaar is.

Tip 5: Zet de afspraken op papier

Het lijkt een simpele tip, dat is het ook. Maar heel erg belangrijk. Zorg ervoor dat je geen verrassingen tegenkomt en zet alles op papier. Als de dienstverlening toch tegenvalt, kun je terugvallen op wat je hebt vastgelegd. Zorg ervoor dat je alles uitgezocht hebt. Doe de check, ontvang de offertes en vergelijk ze!

Zo, nu weet je precies waar je op moet letten met deze 5 tips! Succes!